10 dingen die je wilt weten over Antinori

10 dingen die je wilt weten over Antinori

Het is niet alleen de oudste, maar ook de beroemdste wijndynastie van Italië. We hebben het natuurlijk over Antinori, die al sinds de 14e eeuw het vinofiele gezicht van het land bepalen. Maar waar komt de adellijke wijnfamilie eigenlijk vandaan? Wat was de reden voor hun succes? Waarom is de naam Marchesi Antinori onlosmakelijk verbonden met de legendarische Super Tuscans? Waar heeft de familie overal wijnhuizen? En wie leidt het wijnimperium eigenlijk? Al deze en nog veel meer vragen zullen we hier behandelen.

 

1. Waar komen de Marchesi Antinori eigenlijk vandaan?

Het romantische dorpje Bargino ligt ongeveer 30 kilometer ten zuiden van Florence in Toscane. Dit is het thuis van de Marchesi Antinori, die daar voor het eerst in 1179 in documenten werden genoemd. En hoewel Bargino nu de thuisbasis is van een prachtige wijnmakerij die als het ware het hoofdkwartier van de familie vormt, begon niet alles voor de Marchesi Antinori met wijnbouw. De markiezen waren eerst en vooral landeigenaren, kooplieden en bankiers. Vanuit Florence handelden ze in zijde en wol en deden ze bankzaken.

In 1385 kwam daar wijn bij, dankzij Giovanni di Piero Antinori. Hij stichtte het eerste familie wijnhuis in de Chianti Classico regio van Toscane. Zo legde hij de basis voor een succesverhaal voor wijnliefhebbers. We moeten echter toegeven dat de Antinori's het eerst rustig aan deden op het gebied van wijn. Lange tijd stonden de andere bedrijven op de voorgrond. Wijn werd min of meer als bijzaak gemaakt. En toch was de familie door de eeuwen heen in staat om een zeer goede reputatie op te bouwen onder de Toscaanse wijnhuizen. In die tijd was het hart van de productie vooral de Chianti Classico. Tenminste tot het einde van de jaren 1960. Toen zorgde Piero Antinori, de 26e generatie aan het hoofd van de familiedynastie, voor een revolutie in de Italiaanse wijnwereld.

 

2. Waarom is Piero Antinori zo'n wijnlegende?

Om te begrijpen hoe revolutionair Piero Antinori echt was als wijnmaker, moet je eerst kijken naar de strenge regels in Toscane in het algemeen en in het Chianti Classico gebied in het bijzonder. Want er waren strenge regels. In die tijd moest een Chianti Classico minstens 70 procent Sangiovese als rode druivensoort bevatten (tegenwoordig is dat overigens 80 procent). Internationale druivensoorten zoals Merlot, Cabernet Sauvignon of Cabernet Franc waren ten strengste verboden. En rijping in barrique was ook niet toegestaan.

Piero Antinori ergerde zich aan deze strenge statuten. Vooral omdat de reputatie van de Chianti Classico op dat moment zo goed als geruïneerd was. De wijnen waren gewoon te vlak en te gewoon. Kortom: ze kwamen kwaliteit te kort. En er kon echter niets aan gedaan worden vanwege de strenge regelgeving. Dus luidde Antinori de klok over de wetten in de wijnbouw. Samen met zijn oenoloog Giacomo Tachis plante hij cabernet sauvignon en cabernet franc in de Chianti Classico hoogvlakte Val di Pesa. De eerste oogst vond plaats in 1971 en de eerste wijn werd in 1974 op de markt gebracht. De Tignanello, een cuvée van Sangiovese, Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc. Een wijn die alle regels overtrad, vooral omdat hij ook nog eens in barrique werd gerijpt, een groot schandaal! Deze eenvoudige tafelwijn - zoals hij moest worden genoemd vanwege de overtredingen van de regels - veroorzaakte al snel een sensatie. Tot op de dag van vandaag wordt het beschouwd als de tweede Super Tuscan (na Sassicaia) die op de markt kwam en is het een van 's werelds grote wijniconen.

 

3. Wat maakt Tignanello zo speciaal?

We hebben je al het spannende verhaal verteld over het ontstaan van deze Super Toscaanse wijn. De regels overtreden trekt misschien de aandacht, maar maakt een wijn nog niet tot een icoon. Laten we dus eens wat dieper ingaan op deze zeer speciale wijn

De wijn is vernoemd naar de wijngaard waar de wijnstokken voor deze groei gedijen op kalkhoudend Alberese en Galestro gesteente: Tignanello. Door de ideale hoogte is er 's nachts een grote temperatuurdaling, vooral in de zomer. Hierdoor rijpen de druiven heel langzaam en ontwikkelen ze een bijzonder intens aroma. Strenge selectie garandeert kwaliteit en rijping in barrique zorgt voor een indrukwekkende levensduur. Dit alles maakt van de Tignanello het Italiaanse antwoord op een Grand Vin uit Bordeaux. Met zijn diepgaande complexiteit kan hij gemakkelijk concurreren met veel Bordeaux-giganten. Het is precies deze uitstekende kwaliteit die de reden is voor de triomf van Tignanello over de hele wereld.

 

4. Is Solaia ook een Super Tuscan?

Absoluut! In feite groeien de wijnstokken (opnieuw cabernet sauvignon, cabernet franc en sangiovese) in het zicht van Tignanello. Solaia is ook vernoemd naar zijn wijngaard. De wijn wordt beschouwd als de grote broer van Tignanello. Omdat het microklimaat in de Solaia wijngaard weer iets beter is, is de druivenkwaliteit iets hoger - en de hoeveelheid iets beperkter. De wijngaard beslaat uit slechts 20 hectare wijnstokken. Bij de Tignanello wijngaard is dat een stuk groter met 50 hectare.

Solaia werd in 1978 voor het eerst op de markt gebracht en veroorzaakte, net als zijn kleine broertje, meteen een sensatie. Geen wonder, de druif schittert met een krachtige elegantie die even nobel als fruitig en verleidelijk is. Een echte krachtpatser, bestemd voor de eeuwigheid. Sassicaia (van Tenuta San Guido) Tignanello en Solaia begonnen de hype voor Super Tuscans, die nog steeds tot de beste wijnen van Toscane behoren.

 

 

5. En wat is de classificatie van Guado Al Tasso?

Je raadt het misschien al. Guado Al Tasso is ook een echte Super Tuscan van de Marchesi Antinori. Hier zijn de omstandigheden echter anders. De wijngaarden liggen niet in de Chianti Classico regio, maar in de Bolgheri subregio van Toscane. Hier liggen de wijngaarden in een amfitheater op een heuvelrug die zicht heeft op de zee. De zee zorgt hier voor een verkoelende invloed. En dan zijn er nog de grote temperatuurverschillen in de zomer tussen dag en nacht. Dit alles zorgt voor een intens druivenaroma.

Over druiven gesproken, in Guado Al Tasso vind je geen Sangiovese. De cuvée van deze wijn bestaat uit Cabernet Sauvignon, Merlot en Cabernet Franc. In sommige jaren wordt ook een kleine hoeveelheid Petit Verdot toegevoegd. De wijnstokken zijn diep geworteld in alluviale klei-zand en klei-silt bodems, die de stevige maar elegante structuur van deze complexe wijnstokken aanzienlijk vormgeven. Guado Al Tasso werd voor het eerst uitgebracht in 1990.

 

 

6. Maakt Antinori alleen rode wijnen?

Ook al zijn de iconen van de Marchesi Antinori allemaal rood, de Florentijnse familie weet ontzettend goed hoe ze witte wijnen moet maken. Met de Cervaro della Sala creëerden ze bijvoorbeeld een van de meest succesvolle witte wijnen van Italië. Hier is de internationale druivensoort Chardonnay de grote ster - aangevuld met een klein deel van de inheemse Grechetto druif.

De wijn werd gelanceerd in 1985. En ook hier bleef Piero Antinori trouw aan zijn credo "Goede wijn heeft een idee en veel passie nodig". Want de Cervaro della Sala was een van de eerste Italiaanse witte wijnen waarbij na de gisting een biologische zuurreductie plaatsvond - en die rijpte in barrique. Juist daarom schittert de wijn niet alleen met een verleidelijke romigheid, maar ook met een nobele complexiteit die je Italiaanse witte wijnen daarvoor gewoonweg niet tegenkwam.

7. Verbouwen de Marchesi Antinori uitsluitend druiven in Toscane?

Met Chianti Classico en de uitbreiding naar Bolgheri, is Toscane zonder twijfel de vinofiele thuisbasis van Marchesi Antinori. In Toscane bezitten ze ook wijngaarden in de Maremma en Montepulciano. In de loop van de laatste vijf decennia zijn echter ook de terroirs van andere Italiaanse wijngebieden ontwikkeld. De zojuist beschreven Cervaro della Sala komt bijvoorbeeld uit Umbrië en in Franciacorta heeft de familie zich nu ook gespecialiseerd in mousserende wijnen. Om nog maar te zwijgen van het feit dat ook in Apulië nu twee wijnhuizen tot het Antinori-imperium behoren. Dat brengt ons meteen bij de volgende vraag.

 

8. Hoeveel wijnhuizen bezit de familie Marchesi Antinori in Italië?

Alleen al in Italië heeft de familie negen wijnhuizen die ze zelf hebben opgericht of geërfd en zeven die ze hebben gekocht of overgenomen. Daarnaast zijn er aandelen in talloze andere wijnmakerijen die wijn produceren. Villa Antinori in Chianti Classico is het middelpunt van hun wijnhuizen. Tenuta Tignanello en Tenuta Guado al Tasso (die al sinds 1830 in de familie zijn) behoren tot de twee meest prestigieuze Marchesi Antinori landgoederen.

 

9. Zijn de Antinori's ook actief buiten Italië?

Absoluut! In 1993 kocht de familie het wijnhuis Antica in Napa Valley in Californië. Het landschap met zijn glooiende heuvels deed de Marchesi Antinori direct aan Toscane denken. Ze zagen meteen het potentieel van de 220 hectare wijngaarden. Voordat er ook maar één wijn werd gemaakt, wijdden ze zich persoonlijk aan uitgebreide terroirstudies. Pas in 2006 werd de eerste wijn uitgebracht, Antica.

Een paar jaar later kocht de familie ook Haras de Pirque, een wijngaard in de centrale regio van Chili. Hier vindt wijnbouw plaats op de hellingen van de Andes. Het echte hoogtepunt van de familieclan was echter recent, in mei 2023, werd bekend dat de Marchesi Antinori nu de enige eigenaren zijn van Stag's Leap Wine Cellars - het grote cultwijnhuis in de Napa Valley in Californië. De familie was al sinds 2007 eigenaar van 15 procent van het wijnhuis. Nu hebben ze ook de resterende 85 procent verworven, een ware triomf!

 

10. Wie leidt momenteel het familie-imperium?

Piero Antinori was de grote beschermheer van de familie gedurende maar liefst vijf decennia. De adembenemende groei en indrukwekkende reputatie van de wijnen van de familie zijn aan hem te danken. Het was Piero Antinori die uiteindelijk aan de wereld bewees dat kwantiteit en kwaliteit elkaar echt niet uitsluiten. In totaal produceren de 2.200 hectare wijngaarden ongeveer 20 miljoen flessen wijn. Van eenvoudige Chianti tot legendes als Tignanello, Solaia en Guado Al Tasso, het aanbod is enorm.

In 2017 ging Marchese Piero Antinori officieel met pensioen en droeg het bedrijf over aan zijn dochter Albiera Antinori, die nu het wel en wee van de familiedynastie leidt met de steun van haar twee zussen Alessia en Allegra. Maar Piero Antinori kan het bedrijf niet helemaal loslaten. Zelfs op bijna 85-jarige leeftijd staat hij zijn dochters nog steeds met raad en daad terzijde. Wat een indrukwekkende man!

Clos de Vougeot: de oorsprong van alle terroirwijnen?
 

Clos de Vougeot: de oorsprong van alle terroirwijnen?

Bekijk blog
Het verschil tussen de linker- en rechteroever van Bordeaux
 

Het verschil tussen de linker- en rechteroever van Bordeaux

Bekijk blog
10 dingen die je moet weten over Egon Müller
 

10 dingen die je moet weten over Egon Müller

Bekijk blog
Aan favorieten toegevoegd