Het is een van de beroemdste Bordeaux-wijndomeinen en baart regelmatig opzien met zijn prachtige en complexe wijnen die zeer lang kunnen rijpen. We hebben het natuurlijk over Château Latour. Maar waarom heeft de First Growth van Château Latour zo'n cultstatus? Van wie is hij? En wat zijn de beste jaargangen? Hier vind je antwoord op al deze vragen en meer.

1. Waar ligt Château Latour?

Op de linkeroever van de Gironde, in de Bordeaux-regio Médoc, ligt de appellation Pauillac, die slechts 900 hectare aan wijngaarden beslaat. Hier, in het uiterste noordoosten, vrijwel op de grens met de Saint-Julien-appellation, ligt Château Latour met zijn 80 hectare wijngaarden. Het hart van het domein is de bijna 50 hectare grote wijngaard l'Enclos, die op slechts 300 meter van de oevers van de Gironde ligt en volledig is omgeven door een stenen muur die een heel bijzonder microklimaat creëert. De bodem wordt hier gekenmerkt door kiezel. Een ideale ondergrond - vooral voor cabernet sauvignon. Dit druivenras maakt het grootste deel van de aanplant uit (75 procent), gevolgd door 20 procent Merlot, vier procent Cabernet Franc en één procent Petit Verdot.

2. Hoe komt Château Latour aan zijn naam?

In Bordeaux is het altijd gebruikelijk geweest dat een wijngaard naar zijn eigenaar werd vernoemd. Maar Château Latour is hier eigenlijk een uitzondering op. Het land dat vandaag de dag bij het wijnhuis hoort, werd al in het begin van de 14e eeuw gebruikt voor landbouw. Om zich beter te beschermen tegen aanvallen vanaf de rivier tijdens de Honderdjarige Oorlog, werd op deze grond aan het eind van de 14e eeuw een vestingtoren gebouwd, die La Tour en Saint-Maubert werd genoemd. Hieraan ontleende Alexandre de Ségur in 1716 de naam van het wijnhuis, toen hij het officieel oprichtte: Château Latour.

3. Bestaat de toren nog?

Helaas bestaat de 14e-eeuwse vestingtoren niet meer. Als hij nog zou bestaan, zou hij nu trouwens recht in de zee van wijnstokken van de site l'Enclos staan. Maar in het begin van de 17e eeuw werd er een ronde toren gebouwd op het landgoed dat later Château Latour zou worden, en deze werd La Tour de Saint-Lambert gedoopt. Maar zelfs toen was de toren met zijn ronde koepel visueel niet zo aantrekkelijk als het origineel. Daarom siert een foto van de oude toren nog steeds het etiket van de Grand Vins.

4. Wat is er speciaal aan de Grand Vin van Château Latour?

De Grand Vin van Château Latour wordt algemeen beschouwd als een van de dichtste, meest complexe en langstlevende rode wijnen ter wereld. Het is zelfs zo dat deze First Growth minstens 15 jaar nodig heeft om zijn volledige potentieel te ontwikkelen. Dit is niet alleen te danken aan het hoge aandeel cabernet sauvignon, die de cuvée met minstens 90 procent domineert, maar ook aan de geraffineerde rijping in barrique.

Als gevolg daarvan presenteren zelfs oudere jaargangen zich met een indrukwekkende levendigheid. We hebben diverse malen oudere jaargangen Latour geproefd. De 1928 is nog steeds een wijn op zijn best. De 1959 en de 1961 kunnen nog zeker 10-20 jaar mee, decanteren is hier zelfs aan te raden..

De Grand Vin staat voor elegantie, zelfs in kleine jaargangen. Geen wonder dat deze wijn regelmatig hoge punten krijgt van internationale wijncritici. Alleen al Robert Parker gaf deze legendarische en zeldzame wijn meerdere keren 100 punten voor zijn Wine Advocate!

5. Waarom is de Grand Vin van Château Latour zo beroemd en duur?

Je zou kunnen denken dat het succes van Château Latour begon in 1855. In die tijd, ter gelegenheid van de wereldtentoonstelling in Parijs, vond de classificatie plaats van bijzonder uitstekende Bordeaux-wijndomeinen in de Médoc, die vandaag de dag nog steeds geldig is. Château Latour was een van de slechts vier wijnhuizen die de status Premier Cru Classé kregen. Feit is echter dat het wijnhuis toen al een wereldberoemde legende was. Dat heeft het te danken aan niemand minder dan Thomas Jefferson. De gepassioneerde wijnkenner en latere president van de Verenigde Staten bevestigde de wijnen van Château Latour in een brief van 24 mei 1787 als Premier Cru. Met andere woorden, lang voordat deze classificatie werd geïntroduceerd. En hoewel Château Latour in die tijd qua aanzien en prestige iets achterbleef bij Château Lafite, veranderde dat niets aan het feit dat alleen al deze lof ervoor zorgde dat Latour-wijnen rond het jaar 1800 twintig keer zo duur waren als andere Bordeaux-wijnen.

Maar zelfs vandaag de dag weet Château Latour heel goed hoe het zijn eigen beroemde imago kan cultiveren - en kan profiteren van de steeds stijgende vraag. Volgens hun eigen informatie zetten ze sinds 2005 ongeveer 40 procent van hun Grand Vins opzij om ze later, als ze gerijpt zijn, op de markt te brengen. Tegen de juiste prijs, natuurlijk. Met een jaarproductie van 300.000 flessen zijn dat 120.000 flessen per jaar die worden opgeslagen in de gewelfde kelders van de wijnmakerij.

6. Hoe beheert Château Latour zijn wijngaarden?

Vrijwel onopgemerkt heeft Château Latour zijn teelt een paar jaar geleden omgeschakeld van conventioneel naar biodynamisch. In plaats van de chemische middelen zijn nu hoornkiezelzuur, dynamisch compost en brandnetelthee de troeven in de wijngaarden. Overigens hebben ze deze informatie na de omschakeling bewust niet aan de wijnpers gegeven, omdat ze het achterliggende idee van duurzaamheid niet als marketingtool wilden misbruiken. Heel eervol.

Château Latour is nu een pionier op het gebied van biodynamica in Pauillac. De pioniersstatus is echter niet nieuw voor het wijnhuis. Al in de jaren '60 zette het domein een moedige stap voorwaarts door bewust houten gistkuipen te vermijden en in plaats daarvan te vertrouwen op roestvrijstalen tanks, die pas 20 jaar later in heel Europa de norm zouden worden.

7. Wat is er speciaal aan de tweede wijn Forts de Latour?

Normaal gesproken worden in Bordeaux druiven van percelen met jonge wijnstokken gebruikt voor de tweede wijn. Maar niet op Château Latour. Hier gebruiken ze alleen druiven van percelen die buiten de stenen muren van l'Enclos liggen. Deze percelen zijn bewust aangekocht voor de tweede wijn, Forts de Latour, die in 1966 voor het eerst gevinifieerd werd. Ook hier domineert cabernet sauvignon. Maar wel met minstens 70 procent in plaats van 90 procent. De gisting en rijping zijn overigens identiek aan die van de Grand Vin. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ook de Forts de Latour overtuigt met zijn diepe complexiteit en elegantie.

8. Is er ook een derde wijn van Château Latour?

Met de Pauillac de Latour werd er in 1990 een derde wijn gecreëerd op Château Latour. Hier komen de jonge wijnstokken van de l'Enclos wijngaard eindelijk aan bod. Want die worden hier gebruikt. Maar dat klinkt 'goedkoper' dan het is. De wijnstokken in l'Enclos zijn gemiddeld 60 jaar oud - maar sommige staan er al meer dan 100 jaar. Normaal gesproken planten wijnboeren nieuwe wijnstokken per perceel. Namelijk wanneer te veel wijnstokken op een perceel te ziek, te oud of misschien zelfs al dood zijn. Maar dat is precies wat ze niet doen op Château Latour. Zodra een wijnstok in l'Enclos verzwakt, wordt hij onmiddellijk vervangen. Een maatregel die even uitgebreid als ongekend is. Dit betekent ook dat de oogstmedewerkers voor de derde wijn, Pauillac de Latour, veel terrein moeten afleggen tijdens de oogst. Voor deze wijn worden individuele wijnstokken heel specifiek geoogst!

9. Van wie is Château Latour?

Het is verbazingwekkend dat Château Latour - in ieder geval voor Bordeaux begrippen - zo lang in handen is gebleven van één familie. Namelijk de familie de Ségur. Nog verbazingwekkender: direct na de oprichting in 1716 kocht Alexandre de Ségur ook Château Lafite. Veel plezier beleefde hij echter niet aan de dubbele reputatie, want hij stierf korte tijd later. Het was zijn zoon Nicolas-Alexandre de Ségur die Château Mouton en Château Salon kocht. Dankzij hem genoten niet alleen de Britse premier Robert Walpole, maar ook koning Lodewijk XV van de wijnen van zijn landgoederen. Een omstandigheid die hem de bijnaam "Prince des vignes" - "Prins van de wijnstokken" opleverde.

In 1963 verkochten de erfgenamen Ségur 75 procent van hun aandelen aan de twee Britse bedrijven Harveys of Bistros en de Person Group. In 1989 kwam het landgoed in handen van Allied Lyons en in 1993 kwam het weer in Franse handen toen François Pinault Château Latour kocht. Het landgoed werd zo onderdeel van zijn luxegoederengroep Pinault-Printemps-Redoute (PPR), die ook merken als Gucci en Puma bezit. Leuk weetje: Als Pinault Château Latour ooit weer wil verkopen, zal dat alleen aan een Fransman zijn. Als Premier Cru Classé heeft de wijngaard nu de status van een nationale schat in Frankrijk - en mag daarom niet worden verkocht aan buitenlanders.

10. Wat is de waarde van Château Latour?

Natuurlijk is dit een vraag die moeilijk objectief te beantwoorden is, want elke wijnliefhebber heeft zijn eigen voorkeuren. Maar er zijn jaargangen die er duidelijk bovenuit steken.

De beste jaargangen van Chateau Latour zijn: 1928, 1959, 1961, 1982, 1996, 2000, 2009, 2010, 2016, 2018, 2020

Robert Parker geeft 100 punten aan 1961, 1982, 2009, 2010, 2016, 2018.

Clos de Vougeot: de oorsprong van alle terroirwijnen?
 

Clos de Vougeot: de oorsprong van alle terroirwijnen?

Bekijk blog
Het verschil tussen de linker- en rechteroever van Bordeaux
 

Het verschil tussen de linker- en rechteroever van Bordeaux

Bekijk blog
10 dingen die je moet weten over Egon Müller
 

10 dingen die je moet weten over Egon Müller

Bekijk blog
Aan favorieten toegevoegd